Monday, August 27, 2012

emosi itu datang lagi...


pagi tadi mase ontheway nak pegi opis aku benti kt kedai mane tah bekpes dengan iskal kejap..mcm bese la kan aku kene jadi drebar dia anta pegi opis apak dia dulu baru balik opis aku..hahaha..nnt aku nak cas la tambang dgn dia,,hee..

pastu tgh makan dgn tade napsunye tibe2 aku tepandang sorang mamat ni.
aku rase penah tgok dia tp aku tkot salah org so aku buat xtau je la..tp pandang2 jugak sbb aku xpuas ati lg aku rase aku kenal dia..pastu tibe2 dia dtg tego aku, "eh marco kan ni?"  aku tnye balik, "akmal ke ni wess?" dia angguk je..betol la pasaan aku td aku kenal dia..budak uia same batch dgn aku dulu.lain seh skang dengan kot bagai..lame jgak la sembang td..dia skang dh keje kt sarekat mane tah aku lupe..dulu dia amik mass communication, masa tu aku amik saikologi..skang dia aku tgok agak bejaye la..dh ade anak buah sndri jgak..kalo nak tgok dress code dia ngan aku mmg kelaot dalam la aku..wakakkakak..aku kalo buleh nak pakai suar pendek aje pegi opis..pakai kot adelah sgt rimas okee.

pastu dia tnye aku skang buat ape..aku malas nak esplen pjg2 aku kate dh keje..tp dgn beliau ni ko tayah nak sorok sgt la.dia ni agak mcm mami jarum jgk la suke bzbodi hal org..wahahahha..ampon la..dia tnye aku keje bahagian ape,,aku bgtau ajela kebenaran kat dia..tp aku bgtau aku stdy lg jgk..dia tekejut..haha..dia tnya aku lagi amik kos ape?aku kate amik bsnes, lagi la dia tekejut..hee..soalan dia mmg buat aku sentap gile la.."eh ko bukan amik saikologi ke aritu?aku ingt ko dh sakses jd psiktrik dh mcm yg ko duk gile2 sgt dulu" hahaha..muke iskal dh lain mcm dah..dia tau aku mmg cpt terasa bile sebut pasal cita2 aku yg xkesampaian tu.tp aku buat2 kool je walopon dlm ati tibe2 dtg perasaan tekilan tu balik..nape org lain bleh kejar cita2 meke tp aku xboleh?

lepas sembang2 aku terus anta iskal pegi opis..dlm kete dia asek tnye aku oke ke x?hahaha..sbb aku bnyak diam kot..tp aku xjawab pon.aku asik dok pikir la kenape kan mcm ni?
kalo nak diikotkan idup aku mmg dh stabil..tu aku xnafikan..tapi sume org ade cita2 masing2 kan?
dlm idop aku, aku cume ade 2 cita2 je, psiktrik dgn pendidik..
dulu mase mule2 dapat masok mtrik uia aku dpt kos biosains..tp sbbkan aku mmg dh ade taget mase tu untuk mase depan aku so aku tuka kos human sciences dgn harapan nnt bile dh transfer kat main campus aku bleh major saikologi..aku dpt ape yg aku nak..mase tu hepi ko tayah cite la bile buleh major saikologi..aku dh nampak mase depan aku kt situ..aku tanak toleh belakang lg..tp syg, aku sempat stdy saikologi cume setaon sengah lepastu mom dh buat keputusan nak anta aku kt florence..tuhan je yg tau mcm mane aku rase mase tu..even lecturers pon tekejut bile aku nak quit uia..sedeh wess sbb aku dh setkan future aku kt situ..takan ade org paham pon ape aku rase..aku berusaha oke siap tuka kos..pulun stdy mase pes sem sbb nak dpt A untuk intro saikologi sbb nak major..aku dapat sume tu dgn usaha aku tapi...hahaha..hancur gile ati ni bile tibe2 dpt tau mcm tu..tp ape je yg aku buleh buat time tu?dgn tepakse aku terbang ke florence untok amik kos bsnes..T_T

kalo ikotkan penting diri ni mmg nak memberontak jgk tp aku waras lg la..kesian plak nnt dekat parents aku kan? dh bnyak bende dorang bekorban untok aku..xkan aku xbuleh bekorban satu bende ni pon untok dorang..tp nak korbankan cita2 tu mmg agak sedeh la..smpai satu tahap aku mmg dh givap..dh xletak harapan ape2 dh pon..bsnes tu mmg dh ditakdirkan untok aku la kot..duk mesia, masok opis pon pasal bsnes,,duk florence pon same je..kedai kopi=bsnes la kan? dgn kos bsnes lg..ya rabbi,kalo la org paham cemane seteresnye aku dgn bsnes segala ni..hahaha..tp idup mesti diteruskan..down mcm mane pon kene move on jugak..nak lemau2 ko ingt ade org nak layan ke?hahahaha..

tapi kan, tetengah aku dh xletak harapan dgn cita2 aku tibe2 ade pekabaran yg turun dr langit ke ape..aku tepilih untok jd tenaga pengajar kt high school kt pisa..kejesame u pisa dgn skulah tu...10 org je wess yg tepilih dan antra 10 tu aku sorg je yg rejek..demand x aku? T_T wesss, jd pendidik tu wess..tp aku tau walo nak mcm mane aku nak pon aku kene tolak jgk..sbb kontrak aje dh 3 taon aku punye mase ade 2 sem je lg lepastu balik mesia duk opis..hahaha..makanya senang cite dua2 cita2 aku dh musnah hancur bekecai..parizaserap mmg xlayak nak bercita2 la..tapi aku xsalahkan sesape cume rase mcm sedeh gile la mende dh depan mate..xsemua org dpt kan..tp nak buat cemane..walo bende dh depan mate pon kalo bukan milik kite xkan dpt jgk kan?
da nasib aku mcm ni..

aku sebenarnye tanak pkir dh pon pasal ni tp bile kawan aku cakap2 tnye2 td opkos la tpikir jgk wess..tp tape la life must go on kan? so rasenye mmg tade pilihan dh..tape la aku rele kot aku yg kene tek ober mende2 ni sume asalkan adek2 aku sakses kejar cita2 masing2..alhamdulillah la sbb nampaknye dua2 mmg dh on the right track..jgn sia2kan peluang tu wahai adik2 wess..

bile pkir2 balik tade la teruk mane pon bsnes field ni..aku ade anak2 buah ape nak buli..hahahha..dah la tanak cite dh pasal ni..
besyukur dengan ape yg ade..tuhan itu maha mengetahui ape hikmah yg tesembunyi..terima dengan redha aje la..tuhan xmenduga hambaNya kalau hamba tu xmmpu nak terima dugaan tu kan?jd Dia lebih tau ape yg terbaik..xbaik mengeluh dgn ape yg ade *ayat penyedap ati..hee*

haa tgok pjg gile duk emosi kt sini..sume salah kawan aku si akmal tu laa..lain kali jgn coba2 ungkit pasal cita2 aku yg xkesampaian ni..nnt aku emosi lebih2 lg teruk, sape nak layan?ko ke?whahahaha.

3 comments:

Nur Hafiza Rahsid said...

Haippp akmal nih. Mana die meh aku cubit dia pakcik wes. Hee.

Sabar laagi banyak2 tau pakcik.. Jalan hidup kita Allah yang tentukan. Kita boleh rancang a,b,c tapi kalau bukan rezeki nak buat macam mana kan.. Mungkin perancangan Allah lebih baik dari apa yang kita rancang.Sabar Marco..Ape yang jadi ada hikmah dia.

Senyum pakcik senyummm

beta: baja itam! said...

ko tayah cubit dia ko sekeh je dia..hahaha..jangan risau macik..aku baje itam kan..tabah dan kental menghadapi apa jua rintangan *la sgt*hahaha..tape la wess skang mungkin xnampak lg hikmah dia..betol la tu ape yg ko cakap, jalanhidup kita tuhan yg tentukan..masehh macik..hee

Nur Hafiza Rahsid said...

Baya laaaaaa duit raya lebih sikit. Hihihi. Sabar ye pakcik.

u r never too old to set another goal or to dream a new dream.