Friday, June 16, 2017

na na na na na teganu kite


dah lepas pukul 12 tengah malam  kiranya dah masuk ari jumaat la ni kan kan?
oh bestnya bestnya.
ari jumaat xpenah xbest. kate penghulu segala hari kan?rasa nyaman lain macam je. hahaha
alasan sangat kau pariz aserap! padahal lega sebab cuti.
tapi pagi nanti aku bersama rombongan cik kiah akan berangkat ke terengganu
tak berapa nak rombongan sangat la sebabnya aku pergi 4 orang je.
aku, iskal,hakim dengan haikal.
jangan ditanya apesal adik sayam aku xikut.
firdie sibuk weh. sibuk memanjang pulak tuh demi nak cover cuti raya.hahaha
yang penting tahun nih raya pertama beliau ada kat rumah
itu yang paling penting lagi utama ye anak2.
kalau x mau aku meroyan dah taon lepas kena kerja kalo taon ni kerja jugak ada pariz aserap raya dekat sepital sekali kang.haa takot x semua orang?

oke. berhenti merapu.
meh kita masuk isi pertama sebab2 dan tujuan aku nak pegi tengganu pagi nnt.
sebabnya nak pergi cari nekbat weh.
haa ko kenal x nekbat tu apa? kalo xkenal ko pegi gugel sendiri aku malas nak eksplen nanti boleh ganti wikipedia eksplenesyen aku.
muntah ko baca kang.hahahha
nekbat tu manis gila la aku memang xberapa sangat.
aku xsuka makan benda2 manis.
tapi aku terpaksa jugak pegi cari nekbat nih sebab ada rasaksa meroyan hoi nak makan nekbat.
jadah la dia. stress tau tiap2 ari mintak cari nekbat
ape dia ingat kat kedah nih ada tepi2 jalan je ke haa?
makanan tu ada kat terengganu kelantan je weh. ke ada kat kedah?
kalau ada tolong la bagitau aku tayah susah2 aku nak kena drive g terengganu nih nanti.wahahahha
ada ke mintak nekbat? mintak la ondeh2 ke kuih2 lain ke boleh la jugak aku pegi redah bazar tuh.
ini mintak nekbat. sila la hantuk kepala kat dinding konkrit laju2 pacik.
oh lupa plak nak bagitau siapakah rasaksa tersebut.wakakakakakka
sape lagi la yang suka makan benda manis kat sini
mestila daniel iskal aka encik mafia.
bak kate firdie pon, xpregnant pon dah mcm ni kalau boleh pregnant xtau la mcm mana XD

tapi aku xsampai hati la nak menghampakan beliau.
kan dah bagitau aku nih memang baik dan beperkerti mulia mana sampai ati nak biar je tau *ada sape2 nak terajang? ada x?*
lagipun muhammad hakim dah lama nak pegi terengganu dari aritu lagi
kiranya oke la boleh la lepas hajat anakanda beta.
huk aloh baiknya dedi dia.wahahahahahha
memang mintak tendangan padu nampak,pacik?
iskal siap dah list dia nak cari apa; nekbat,jala mas*kot nama dia* lepastu kuih sekaya.
mengucap panjang aku haa.
weh semua kuih2 dalam list dia tuh manis gila hoi.
MANIS. TAU TAK MANIS??
bahaya la dia nih. takot pulak aku.
tahun lepas kami ada pegi terengganu bulan puasa masa tu berbuka kat hotel.
ada la kuih sekaya dengan nekbat tu.
start situ la tetiba beliau kenal kuih tradisional terengganu.
tak masal je mengidam sampai meroyan.wakakakaka
menyesal pacik,nak.
firdie sarankan aku supaya campak je iskal dekat kelantan dah suka makan manis sangat kan? orang kelantan kan masak manis2 semua.hahaha

makanya dengan ini, pagi nanti bermulalah perjalanan ke terengganu dengan misi mencari nekbat iskal T_T
lepasni aku xnak bagi dah la dia makan manis2 sgt. risau weh kena kerat kaki nanti sape yang susah?
mereka dan keluarga mereka jugak.
semoga aku tabah la drive ke terengganu. boleh tahan jugak jauh dia.
jauh tu bleh konsider lagi tapi aku paling xsuka dekat gerik
rasa lambat gila dah la boring.
semoga selamat sampai la pacik nanti.
demimu iskal. ingat nih jasa pariz aserap nih. jangan asik nak derhaka sangat.
wakakakakakaka
kena tumbok sedas dengan beliau nanti baru kau tau erti penyesalan pacik.
tapi aku boleh pergi cari ketupat sotong!!! arghh heaven!!
aritu member aku si lin tuh memang sengaja cari gaduh ngan aku la aku rasa
dia tunjuk gambar ketupat sotong satu periuk kat rumah dia.
ai ripit SATU PERIUK oke!!  
sadis gila perangai beliau. menangis air mata darah pacik kat sini.
sedap wess.
dia xpernah beli yang jual kat tepi2 jalan tu katanya sebab xsedap buat sendiri lagi sedap.
weh, yang kat tepi jalan yang dia kata xsedap tu pon dah nikmat gila bagi aku hoi.wakakakakakaka
kalau makan yang dia tunjuk satu periuk tu xtau la mcam mana.
mau melayang2 je rasa.
tabahlah pariz aserap T_T

dah la tanak cakap pasal ketupat sotong nanti aku mengigau kang bahaya.
boleh mengancam keselamatan semua orang kat sini nanti.wahahaha
aku nak op dulu la nak berehat sebentar bersama kitkat
harapnya dapat la tido
kejap lagi nak sahur pulak. esok nak drive lagi
dapat tido 2 jam pon dah best nih.
angan2 nak tinggi je pacik nih XD
dah la malas dah nak tulis xde mood sebab tebayang ketupat sotong.wakakakaka
dah nak raya wess lagi seminggu je kerja lepastu raya seminggu*ke beberapa minggu? hahaha*
inilah yang dinamakan sorga.
oh sebelum tuh,zakat dah bayar tak nih? jangan xingat nak bayar pulak.
*mentang2 aku dah bayar*
dah la aku nak op dulu. doakan semoga aku selamat sampai di terengganu nanti dan semoga aku berjumpa dengan ketupat sotong kesayangan.wakakakaka



p/s: dah masuk 10 romadhon terakhir nih semoga segala doa2 dan permintaan kita diangkat ke langit dan dimakbulkan serta semoga segala ibadah yang kita lakukan diterima oleh Allah S.W.T. dan yang paling penting, semoga kita dapat berjumpa dengan lailatul qadar. amin ya robbal 'alamin.




ilalliqo'.


lelakipalinghotdialamsemesta,
pariz aserap.

Tuesday, June 6, 2017

^_^



il mio cuore batte solo per te, tesoro.
ti amo <3



il tuo ragazzo,
riz.

Friday, June 2, 2017

seminggu berpuasa

assalamualaikum warohmatullohiwabarokatuh.
dah nak masuk seminggu dah kita berpuasa tapi baru arini aku nak ucapkan selamat berpuasa la kepada semua muslimin dan muslimat sekalian alam semesta.
nak buat macam mana,nak..beban kerja menghantui pacik.wuwuuu
masuk bulan jun nih aku agak bz la sebab banyak benda kena settle
tapi aku malas nak ckap pasal kerja
esok jumaat oii ape barang cakap pasal kerja dihari jumaat yang mulia lagi indah nyaman aman damai sentosa dan sejahtera.wakakakaka
legaa weh esok xkerja. bestnyaa! bestnya!
betul la bulan puasa dugaan lagi hebat. dah la cuaca kat sini sekarang ya allah ya tuhanku........tsk3
panas gila kot. dan2 pulak aku asik kena turun padang xlekat kat ofis
dah macam orang keje ukur jalan tengah2 panas
hitam pacik nanti tau. jatuhla saham aku.wkakakaka
puasa2 pon mintak kena terajang jugak ke pacik?
tapi xpe la bukan selalu pon. bila lagi ko nak rasa macam nih pariz aserap?
anak aku jugak yang best
cuti sekolah 2 minggu hoi best gila duk kat rumah je xnak keluar sebab dia kate panas teruk (aku lupa ayat dia tapi rasanya dia sebut panas lit2? ke ape tah) duk dalam rumah sejuk katenya.abistu nanti dedi hitam sorang2 la?
xaci tau hakim.

lepastu di bulan puasa nih macam biasa la napsu paling hebat mestila di bazar ramadan XD
dah berapa tahun asik nak challenge napsu kat bazar tapi sampai taon ni masih xmampu.
dugaan terlalu hebak disana.wakakkakakaka
lagi2 bila aku pegi dengan iskal. eh dia tu kalo boleh hari2 nak makan ayam yang dia panggang sekor2 tuh yang bepusing2 kena cucuk besi tuh.
nama apa ayam tuh weh? ayam golek? ke ayam percik?
aku panggil ayam pusing je sebab dia pusing2 kat situ.wahahahaha
nasib baik ayam tu boleh beli sebelah bahagian. jadi xde la nampak extreme sangat beliau
aritu aku membebel dah kat dia.tapi macam biasa la dia kan suka derhaka kat aku mestila aku kena marah balik pastu tarik muka.
aku xnak la gaduh2 dibulan puasa yang mulia ni kan so aku pon dengan pinterrr sekali  pujuk beliau tayah la beli ayam ni dah baru semalam beli sekor kan?
ai repeat. SEKOR! ye anak2 yang dikasihi.
so dengan idea bernasnya aku rekemen dia beli ayam madu yang kaler merah nak mampos tuh.
kesimpulannya?
AYAM jugak hoi! apesal ko ceredik sangat pariz aserap??
xmasal arini dia nak ayam madu tu lagi. mendapat la kau pacik.
aku memang serender la.
ishqal nih ada saka ke apa? wakakakaka.ampon bebeh
aku layankan je la.agak2 kronik aku amik besi yg pusing ayam tuh baling kat kepala dia biar insap sikit.

berapa ari lepas aku ada cakap dengan si bernardo
eh dia meroyan boleh? sebab kita puasa dengan raya awal dia belum cuti summer lagi.
stress je dia tanya aku apesal taon ni puasa dgn raya awal sangat? bukan sebelum2 nih raya masa cuti summer ke?
dah tu nak buat cemana bulan romadhon awal taon ni xkan la bulan romadhon nak kena tunggu dia cuti dulu XD
bertabahlah la beni xdapat beraya dengan kami. dia stres yang serious weh
xboleh blah macam la dia puasa. wakakakakakakka
dah letak telepon pon dia tak abis lagi meroyan meset aku kata nak pergi bazar ramadan nak air tebu.
sila terima kenyataan ye dik, awak xdapat datang sini dibulan puasa yang best nih. aku harap dia tak kena penyakit kemurungan lepas cakap tepon dengan aku.wkakakakaka

dari tadi aku taip kat sini rasanya pukul sebelas lebih kot sekarang dah pukul 2 pagi
bukan sebab aku termenung weh tapi nih haa akak aku dari tadi duk watsapp tanya pasal kuih raya la baju raya la..
macam2 jenis haa dia bagi gamba kuih raya lepastu suruh kitorang oder nak yang mana.
dah la dia letak dekat group la mia famiglia.
ko agak2 mak aku macam mana bila tgok kuih raya tu?
sakan hoii dia oder T__T
perempuan2 dlm keluarga aku perangai sepesen je semua bila bab macam nih
apak aku rilek je aku pulak yang kalut.
aku bagitau kat mak aku, banyak dah ni mom oder cukup la ni kot.
tapi akak aku siap bagi semangat pahlawan kat mak aku rekemen2 bagai kuih ni sedap kuih ni sedap. pendek kate semua sedap la bagi akak aku
aku pulak : 'oke la ni kot dah banyak dah ni kuih xcampur yg mom beli lagi nanti dah janji nak buat dengan kal lagi'
lepastu aku tengok dad 'typing' 
aku tunggu. dengan konfiden aku tunggu dad backup aku
lepastu,
'xpa la fari biar ja la mom nak beli mana yang dia berkenan. nanti kita jugak yang makan lagipun orang perempuan kan lagi tau mana yang sedap dgn x'
krikkrikkrik
baiklah dad.tsk2
cool x ayah aku? cool x? wahahahahahaha
dia backup bini dia weh. aku beriya ingat dia nak backup aku
ni ke rahsia rumahtangga kekal bahagia dad? fari kena belajar nih. hahahaha
sekarang pon meset xberenti bunyi lagi. tapi mak aku dah tidor sebab dah settle pasal kuih raya dia. esok pulak la kalau ada yang baru XD
sekarang nih akak aku dengan adik perempuan aku masih rancak lagi duk pilih kuih raya.
kak long siap tanya aku, fari pilih la nak yang mana.
kak long, fari dengan mom duduk satu rumah tau. kalo fari beli jugak rasanya boleh la kita bukak kedai jual kuih raya pulak nnt.wakakakaka
merapu weh kakak aku.
dia siap suruh iskal dgn hekal promote dekat umi
akak aku boleh jadi salesgirl dah ni kalo mcm ni gaya.
nanti dia balik sini ko tengok la berapa lori dia bawak kuih raya tuh walopon dia tahu mak aku dah borong banyak.
tapi xpe la bak kate ayah aku, nanti kita jugak yang makan.
akanku pegang kata2 dad.wakakakakaka

rasanya semua dah settle la kot walopon baru seminggu puasa
melampau hoii
alhamdulillah attendance teraweh setakat nih full
dan aku masih lagi berazam untuk xnak tinggal teraweh.
harapnya taon ni berjaya la dah asik taon2 lepas fail je.
ape nak jadi pariz aserap nih.
aku dah nak op la arini mata rasa senak tengok laptop lama2
aku kena berehat sebentar bersama kitkat
anakanda dah lama sampai aprika dah nak balik mesia balik dah haa
dedi je tak tido2 lagi.
malam ni aku berdua je dengan hakim sebab fir keje
nanti pagi aku xnak pegi mana2 nak duk rumah je lagipon pagi nanti firdie balik keje boleh la jugak layan adek sayam aku.
sian dia penat.
aritu dia balik keje lapar katanya xsempat makan sebab ramai patient 
aku pon pegi la teman dia makan
lepastu aku masuk dapur kejap nak amik air kat dia bila aku keluar dapur pegi kat dia tengok dia tido dah
dia tido sambil makan weh. tangan dalam pinggan lagi.
sedih gila aku tengok fir macam tu tapi aku kejutkan dia suruh dia habiskan makan sebab dia kata lapar kan.
boleh dia senyum kat aku pastu kata dia penat
dia xtau abam dia nih tengah bertabah xnak nangis. booo!! wahahaha
sedih wess tgok fir penat mcm tu. pastu terus aku suruh dia rest je tido puas2
rendu pulak firdie aserap beta.hahaha

dah la aku nak op dulu
kalau ada masa nanti kalau aku xbz dengan kerjaku dikantor nanti aku tulis lagi
diharap semua orang jangan rendu aku *dah dtg dah perangai dia*
sebelum tu sekali lagi aku nak ucapkan selamat berpuasa dan selamat menyambut bulan romadhon yang mulia nih. semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah. ameen.

sekian terima kasih.



abam yang hot petala ke tujuh puluh enam,
pariz aserap.

Saturday, May 20, 2017

cerita hari ini

baCk!
wahh teringat pulak dekat kampungchat bila taip mcm tu.
rendu pulak rasanya zaman muda mudi pacik yang xde life tuh kat sana.hahaha
kembalinya bajeitam pada hari ini adalah atas permintaan seorang peminat *sila terajang berjemaah please*
ada orang email aku tanya aku pegi mana? apesal lama menyepi xtulis blog?
terus feeling2 ada peminat.wakakakaka 
ni nama dia bajeitam mintak tendangan padu maut.
dia suruh aku aktif kat blog jangan lama sangat menyepi.
awak peminat saya eh? *hantuk kepala dekat dinding*
nak buat cemana,nak. pacik dah tua dan makin hot sekarang so kena la membanting tulang di ofis. bizi tahap bapak segala dewa naga pulak tu makanya gimana gue mau aktif selalu di blog sih?
bahasa sinetron tetiba kenapa?

tapi aku kan baik hati pemurah sopan santun dan berbudi pekerti *str8 face*
jadi aku xnak mengecewakan satu2nya(T_T) peminat aku, aku tulis jugak malam ni.
dengan xtau malunya aku mengklasifikasikan(?) dia peminat aku.wkakakakaka
amponkan beta.
aku xde cerita apa pun tapi dia dah kata kalau xde cerita pon tulis jugak jadi ko bersedialah nak dengar aku merapu2 petala ke dua puluh enam.
harini jumaat weh kompem la aku hepi berganda2 dapat begolek2 kat rumah tayah pergi ofis. ini yang dinamakan sorga.
lepas semayang jumaat tadi umah paksu ada buat makan2
ramai jugak macik pacik aku yang balik kedah sebab nak jumpa macik aku yang aku panggil makteh, dengan suami dia sebab minggu depan dorang berangkat ke spain dah. pakteh kerja kat sana.
macik aku xpuas ati gila sebab tak sempat puasa kat sini.hahaha
sebelum nih dorang duduk kat sabah tapi lepas dapat tahu kena pergi spain dorang balik kedah dulu la. memang biasa semua tuju rumah paksu sebab memang rumah tempat adik beradik dad berkumpul.
semua balik kedah cuma pak ngah je xbalik.
tapi makteh dah jumpa pakngah sebab dorang dekat je. sabah - brunei xjauh pon.
so tadi aku pon melantak dengan jayanya la. bnyak makanan kan?hahaha
macam dah hari raya weh tadi walopon puasa belum lagi tapi aku dah raya dulu mcm mana nih?
adik beradik ayah aku ramai kot. ada lapan orang semuanya. ayah aku nombor 6
tapi yang duk kedah dad dengan paksu je.
yang lain scattered everywhere.hahaha
lepas makan sembang2 dah petang sikit aku pon balik la mana boleh xbalik
ada epoimen dengan mafia hoi. pacik xnak mengambil sebarang risiko.
tapi aku je la balik mak ayah aku kat sana lagik.
ko ingat mak aku nak balik ke? tuh peberet dia weh kumpul ramai2 mcm tu.
aku sampai arini xpaham perangai mak aku.wahahaha

petang tadi aku pegi round2 naik moto dengan iskal
round dekat alor setar ni je pon sebab dah lama pulak rasanya xbawak moto
kang merajuk xboleh start naya je. jadi aku bawak la skuter nih pegi jalan2
mula2 aku ajak hakim tapi muhammad hakim xsudi weh. sedih dedi tau.wahahaha
tumbok nak dedi?
hakim kata dia tunggu ankel kal datang sebab dh janji nak main game ape lagi tah. aku ingat haikal nih dah bersara jadi gamer semenjak dia bz dengan alam pekerjaan *ayat buku teks* rupanya belum insaf lagi.
bawak mengucap daniel haikal. wakakakaka
adik sayam aku kerja arini sebabtu haikal nih lemau sikit sebab xde geng jenayah dia nak berpoya2 tapi jangan risau kal esok fir offday
bersiap sedia ye sume org esok haikal dan firdie begabung meletop.
dah pukul 2 setengah lebih weh aku duk merapu apa dari tadi nih?
esok takde agenda hoi. legaaaa!
boleh begolek2 kat rumah je mcm ular sawa.
ye2 nak begolek ko tengok la esok mcm mana belum apa2 iskal dah tunggu kat bawah ajak keluar. homaigod.
wahahahaha ampon bebeh
dia tido kat sini malam nih sebab umi dengan abah balik penang
dua2 xnak ikut balik mesti lega je abah dgn umi. boleh feeling2 pengantin baru anak xde.hahahha
dah la semua tido dalam bilik aku malam nih. aku duk pikir nih nnt nak baring mcm mana sebab katil dah kena konker.
tiga2 dah sakses pegi dreamland dah. ni kalo rumah tebalik pon xsedar nih.
biasa haikal tido dalam bilik firdie tapi dia tuh penakut
fir xde ko ingat dia nak ke tido sorang2? wakakkakaka
sebab aritu dia kata dengar apa tah. dia memang cepat takut weh walopon dah 27. redho je la semua orang kat sini
biasa kalo kat rumah dia memang dia redah bilik iskal la tido sekali
tapi tadi abang dia nih dah naik flight awal dah pergi dreamland sorang2.
awal gila hoi tido meninggalkan pariz aserap tekapai2 ku kelemasan.wakakkaka
aku rasa aku yang pegi tido kat bilik fir nanti nih. mcm xde harapan je nak tido atas katil sendiri. sorang2 kemain lagi amik space luas gila masing2
haikal bijak weh dia duduk tengah2 dia letak muhammad hakim kat tepi.wakakakaka
dasat la dia nih.

dah nak pukul 3 dah. aku pon dh nak op la nak baring pulak
lenguh weh pinggang arini. faktor usia kah?hahaha
rasanya dh boleh la stop lagu blackrose-cinta abadi nih
dari tadi ulang2 naseb baek semua orang dah tido kalo x ada kepala yang kena baling laptop sebab stres ulang lagu sama je.
nak buat cemane,nak. pacik rendu marka pacik yang dekat dimata dekat dihati.eh?:P
lepastu kan ada satu lagu nih anak aku suka weh.
lagu tgh femes kot sekarang nih. yang wani hasrita tuh ke macam mana eja?
jangan main muhammad hakim siap hapal nih asik nyanyi2 feeling mcm dia tgh putus cinta.wakakakaka
siap tanya aku, dedi best kan lagu nih?
best memang best anakanda tapi xboleh celen cinta abadi dedi la XD
lagu tajul tu pon dia suka. dia suka lagu2 style mcm 90s kot
aku rasa sebab dia beguru dengan iskal la. semua lagu 90s dia tahu.
syabas beta syabas!
tapi anak aku tak minat aiman tino.wahahahahaha

dahla aku nak op dah. dari tadi duk kate nak op x op2 jugak
perangai pariz aserap memang mcm nih.
dia xdapat laptop xpe weh tapi bila dah dapat memang megren la nak suruh dia stop.
tapi aku kena op jugak2 la sebab iskal dah berbunyi dah suruh tido
aku ingat dia dah pensan xsedar2 tadi mcm mana dia boleh tejaga nih?
baiklah anak2 sekian sahaja coretan [kau baca: kemerapuan(?)] beta pada hari ini. nanti kalau ada masa aku tulis lagi ye.
xboleh bejanji tau nak tulis blog selalu. anak2 kena paham ye pacik sekarang sangat bizi xjejak tanah di opis.
jangan nangis tau kalau bajeitam x meraban lama2 kat sini *ya Allah perasannya*
insyaAllah ada masa aku tulis lagi.

dah weh aku kena op nih sebelum mafia keluarkan aura laser beliau.
ma'assalamah wa ilalliqo'


hot makin menjadi2,*pang! pipi 40 kali*
pariz aserap.


Monday, April 24, 2017

malam ini


assalamualaikum warohmatullohiwabarokatuh anak2 yang dikasihi.
tetiba sopan pulak malam nih.
diharap tidak tertipu la.sopan untuk seketika je ni ko pecaya la.hahaha
rasa dah lama gila mcm 30 tahun dah xtulis blog makanya aku kuatkan semangat *pangg! pipi sndri* nak tulis jugak kat sini malam nih.
dari aritu nak tulis tapi bukak laptop je mesti tutop balik
xde napsu oii nak berblogging2 sekarang nih.
tapi malam ni aku harus tulis la takot pulak ko rendu kalo aku hilang lama2.wakakakaka
yang ini memang mintak kaki berjemaah namanya.

yang sebenarnya,macam biasa la aku xtau nak tulis apa
aku bosan tarap dewa 19 malam nih makanya laptop je la penyelamat pariz aserap daripada kebosanan yang sedang mencurah2 hingga ke ladang kokokrunch nih.
muhammad hakim dah sakses pergi aprika. adik beradik daniel xdatang malam nih.
firdie aserap on call.
makanya....terkapar2 ku kelemasan.wakakakaka
kesian gila oke dekat adik sayam aku tadi.
arini kan cuti pertabalan agong tapi dia kena kerja. lepastu pukul berapa tah sampai rumah petang tadi.
pukul berapa datok harimau? eh ternyanyi pulak.haha
aku rasa dalam 5 setengah lebih.
masa dia bagi salam buka pintu tuh aku ada kat living room
berseri2 muka abam jawab salam sebab fir dah balik
xsempat masuk rumah baru bukak pintu bagi salam terus dapat call
kena on call.
helloooo bagi adik sayam abam masuk rumah dulu boleh x?
kesian wess. xsempat masuk rumah kena pergi hospital balik.
sepatutnya dia salam aku sempena dah balik keje.
tapi tadi aku rasa 2 in 1 la. salam balik keje dengan salam kena pergi keje balik.whahahahaha
penat kot dia. tadi aku xbagi dia drive. aku pegi hantar.
sempat oke dia tido dalam kereta. kesian sangat
esok offday sila berehat secukupnya oke adik abam.
esok dia xkeje aku pulak yang keje. makanya bilakah abam dapat berpoya2 bersamamu fir? ahh stress la mcm nih.
oke. over kau abam. lempang nak?

esok aku meeting. macam biasa la daily routine pacik
hidup adalah tidak indah tanpa meeting.pfft!
aku punya plan ke krabi adalah ditangguhkan ye anak2 sekalian T_T
rasanya bulan depan oke kot. kitorang tunggu fir dapat cuti.
sekarang nih memang firdie sorang je la yang susah sikit nak cuti
kalo aku bertiga nih esok dah nak pergi bercuti, arini pon boleh lagi apply cuti
xde masalah langsung.wakakakka
tapi aku xtau la bulan depan tu jadi ke x pergi. kalau xjadi tunggu lepas raya je la.
dah nak puasa hoii bestnya bestnya!
tapi lagi best bila baju raya dah siap.wakakakakaka
melampau gila puasa pon x lagi baju raya dah siap.
nak buat macam mana mak aku memang cepat bertindak bab2 macam nih
dia cakap lambat2 nanti xsiap.
tahun ni warna tema baju raya hencik harriz and the geng adalah merahnya mak ngah.
biasanya memang the ladies la yang pilih  nak kaler ape
kami lelaki2 ini layan je. kang kalo aku yang pilih memang hitam tiap2 taon.wakakakaka
kita lelaki kena paham ye anak2 tak payah nak beriya sgt nak pilih kaler2 ape
ko buat baju pon tetap baju melayu mcm tu jugak
jadi bia geng pompuan2 je yg pilih sebab baju mereka macam2 jenis aku pon xtau nama apa.nama pelik2 je semua
kalo dorang nak buat kaler pink pon ko sila la redho ye.hahahaha
aku xkisah sangat pasal baju raya cuma aku mengharapkan adik sayam abam dapat raya sekali taon nih.
raya adalah tidak indah tanpamu fir.tsk2

lupakan dulu pasal raya.
esok kal ajak aku pegi makan tapi aku kena belanja dia.
apekah???
dia ajak aku apesal aku kena bayar? haikal nih xaci betul la.
dia ajak pegi manhattan fish market.
mimpi amende tah dia tuh. tapi aku angguk je
aku kan pemenang award abang paling misali diabad ini *dushh!*
lagipon esok fir offday. boleh la pergi berlima.
ini nama dia complete set.wahahaha
sekarang nih kat rumah aku xde orang. mak aku mengigau nak balik kampung halaman dia. makanya sekarang beliau kat florence
apak aku mestila ikot sama. dia mana boleh berenggang dengan mak aku
boleh demam panas agaknya.wakakaka
jahat oii pariz aserap.
dah la aritu ayah aku cite ada orang nak tekel dia. wat the F?
ayah aku dah 5 series oii agak la.
tapi kelakar gila dad. dia cakap dia cepat2 baca doa yang nak elak sihir sebab tkot org tu sihirkan dia. wahahahaha
cepat bertindak betul. tahniah dad! XD
aku rasa dia pakai slogan dokter la. mencegah lebih baik dari mengubati.

baru pukul sebelas setengah lebih wess aku nak buat apa lagi nih malam nih?
anak aku memang xde gaya nak bangun dah pon. tengah best tido
yugi dengan boy pon dah tido.
pacik je la sorang2 duk terkebil2 depan laptop nih.
nasib baik aku ada hobi yang best. jadi lepas tutop lptop nih boleh la aku melakukan(?) hobi yg best tuh.
haa nak tau x apa hobi yg best aku? nak tau x?
kalau nak tau sila angkat tangan sambil jawab 'saya nak tau'
wakakakakka
mampos kena pelangkong nanti nih. ko ingat nih cite dora the explorer ke hah?
hobi yang dimaksudkan semestinyala baca buku.hahaha
sape kate xbest meh sini aku jentik dahi dia.
aku ingat dulu masa tengah ada kempen membaca tuh. ada lagu dia mcm ni
'everybody take a book and read, to gain knowledge everyone has to read
lets reach out open up your mind, lets make reading a lifestyle of wawasan' 
aku suka gila kempen nih sampai hafal oke lagu nih.wahahaha.
kempen membaca gaya wawasan ke apa nama tah
tapi aku suka la kempen tuh.
makanya adik2 sekalian alam semesta sila la tanamkan sifat rajin membaca ye.
biar jadi macam aku*tandasoal paling besar dialam semesta*
jangan kau baca novel cinta pulak. yang tu meh aku tolong bakarkan.wakakakaka

oke sebelum aku merapu masuk kempen lain pulak rasanya elokla aku stop dulu
ada masa ada mood ada napsu nanti aku tulis lagi.
sekarang meh semua orang kita mulakan kempen membaca gaya wawasan XD

sekian terima kasih.




bosan tapi tetap hot,
pariz aserap.

Tuesday, April 11, 2017

inuyasha

recently aku selalu dengar soundtrack anime nih
tapi aku xpenah tengok cite dia.
tapi aku suka gila dengar.
lately aku bz gila kadang2 rasa penat yang xtau nak handle macam mana
tapi penat emosi paling parah T_T
aritu aku terdengar kat mane tah music nih pastu rasa rilek tenang calm peace*yo* semua ada la.hahaha
makanya haruslah aku share kat sini. sape2 yang ada masalah tido pon boleh la dengar XD


lagu ni somehow buat aku rasa tenang dgn rilek but at the same time rasa sedih+rindu.
aku paling suka music yang first sekali tuh sampai minit ke berapa tah tapi aku memang duk ulang2 yang tu jela banyak2 kali
music dia sama macam cerita cina dulu2. aku suka.
minit 8:12 pon aku suka ulang2. it gave me goosebumps
rasa sedih pon ye sebab teringat kat maksom


sempat lagi nak feeling2 kat ofis. kejap lagi ada meeting hoi.haha
sebelum masuk meeting  biar aku layan perasaan dulu.
nanti kalo aku dah kurang bz dengan hal duniawi aku tulis lagi kat sini
yang nih pon duniawi jugak nih.hahaha

sekian terima kasih.



-fari-

Thursday, March 16, 2017

freedom


for those who keep asking me why i befriend with him and how i endure his so-called 'mafia personality' for these 14 years already,
this picture is one of the answer.



he know perfectly well how to read my mind.
when i'm stuck in making my own decision he'll step forward and show what's right for me.
above all, i just simply love his mafia personality, that's all. so stop questioning me about this one XD

before asking, go find yourself a true person  who will stand by yourside first; come hell or high water.
then i bet you will completely understand how i feel and won't be asking me this freaking question anymore. AT ALL!  :)

people say what they wanna say
but we love our daniel ishqal so much. he's so precious.
i should've thank him actually for enduring everything for all these past years.
he maybe a hot headed person but i'm the one who always gave him a hard time :P
so dont you dare to speak ill about him when u dont freaking know anything about him. only pariz aserap has a right to do that!




we love you ish so freakin' much.

Tuesday, March 14, 2017

alkisah di ofis beta

salam sejahtera anak2 sekalian alam semesta.
setelah beberapa minggu akhirnya bajeitam kembali lagi!!!
rendu tak? rendu tak? hahahaha
minggu depan dah start cuti sekolah makanya minggu ni kena siapkan segala macam kerja la kat opis
sebabnya cuti sekolah dah plan nak pegi sabah bah
dari taon lepas plan makanya kena la pegi tapi firdie aserap macam biasa la kena balik awal sebab xboleh cuti lama
macam mana la aku boleh encourage dia suruh jadi doktor haa??? macam mana????!! *begegar rumah*
ko tanya sape pakcik?sila tanya diri sendiri oke!
xpe fir kata dia hepi dengan kerja dia.
tapi abam yg xberapa nak hepi nih fir sebab xboleh berpoya lama2 dengan adik sayam.wahahaha
abam awak memang xboleh nak insap dah bab mcm nih. tsk2

sekarang nih kan kat opis aku ada bebudak intern

ada dua orang. sorang laki sorang pompuan
yang laki nih dalam kategori hensem la kot. kalo aku kata ensem tu rasanya ensem la *kot* sebab aku jarang puji lelaki ensem nih. biasanya aku puji diri sendiri je hot.wakakkakakaka. 
pariz aserap nih nampak gayanya macam mintak dilempang bejemaah je nih XD
oke. siriyes2.
lepastu yang aku pening kepala sekarang nih tiba2 ramai pulak bebudak perempuan datang dari unit mana tah duk lepak2 kat unit aku.
amboi! miang kemain kan ko?  
dah kena halau baru nak balik unit masing2
hari2 wess datang lepak2. saje nak round2 management unit, katanya.
wakluuu! kata aku. wkakakakakakka
tapi aku xde la kata depan dorang. 
mengganggu hoi. orang nak buat keje ko sibuk nak lepak2 nak ngorat2
tau la management unit paling ramai lelaki2 hensem dan HOT! *mintak penampo* XD
aku terus je kuarkan arahan suruh tutup balik pintu depan tuh.
sebelum nih memang selalu tutup tapi sebab ada budak praktikal aku suruh bukak je la sebab dorang xboleh nak thumbprint.
tapi aku dah bagi kad dekat budak bedua tu tadi. senang sikit.
unit2 lain nak masuk kena tekan bell dulu baru bukak
kalo nampak muka bebudak nih senang tayah bukak terus.
padan muka.wakkakakaka
jahatnya aku!
budak laki nih dah la jenis frenly gila hoi perangai dia ya allah xhempuk yang hamat
perangai dia buat aku terus teringat dekat daniel haikal T_T begitulah beliau ye anak2.
boleh la nak jadi pelawak pon dalam opis nih. ada jugak penghibur hati bebudak nih
sebab tu aku malas nak melayan sangat dia merapu2 sebab aku dah ada dua orang wess yang boleh buat aku migrain.
dua orang pon dah cukup buat pacik darah tinggi,nak.wakakakaka
tapi so far dia xde masalah.
aku xkesah dia nak xhempuk ke nak ape benda ke as long as dia oke boleh buat keje.
tapi dia rajin. yang budak perempuan tu pon rajin. datang kerja ontime. ailoike!!
makanya pacik senang hati la dapat budak berdua nih praktikal kat sini
tadi ada lagi orang datang kat unit aku tapi aku dah suruh kak chah bagitau dorang kalau xde keje dilarang melepak2 sesuka ati ko ye kat sini.
ini unit aku jadi sukati aku la kan nak keluarkan arahan mcm tu? ha ha ha 
simpan sikit perangai miang awak tu oke!

dah pukul lima aku kena solat asar dulu sebab kejap lagi nak cabut

arini aku nak cabut awal sebab ada hal *la sangat* wahahahaha
aku janji nak keluar dengan iskal kejap lagi dia nak pegi mana tah
alang2 free xde keje nih boleh la balik awal pon.
esok2 belum tentu boleh hoii.
makanya sila rebut peluang keemasan yang ada.hahaha
keemasan waklu!
okela aku nak solat dulu nnt lambat kang aku jugak yang kene hadap muka masam iskal.
ampon ish! XD

nanti ada masa aku tulis lagi.

sila jangan rendu aku tau.
dan jangan risau aku masih dan tetap hot walopon dah lama xmenulis kat sini *kaetan??* wkakakakaka

sekian  terima kasih.


ma'assalamah wa ilalliqo'



*eh aku dah penim la nak ejas tulisan tapi xdapat2.ketegaq hoii. ko redho je la baca tulisan mcm nih nnt ada masa aku ejas balik*

selamanya hot,

pariz aserap.

Monday, February 27, 2017

dan apabila bosan di opis


arini aku free banyak laot. dari pagi weh free mcm xkerja je gaya dia
best pulak rasanya duk saja2 kt opis pusing2 kerusi.hahaha
ko ingt senang ke aku nak pusing kerusi mcm ni sekarang?
semalam paling menyedihkan.
ari ahad memang mimpi ngeri la buat pariz aserap rasanya
semalam lapar mcm orang kebulur. xsempat nak makan.
pukul 4 mata dah berpinar. pening hoi sampai muntah
lepastu kak chah pegi beli nasik ayam
makan pun muntah jugak. last2 memang k.o la
terus dad bawak balik rumah a.k.a dia boleh balik awal sekali.wakakaka
dah la dalam kereta dia tanya aku, 'fari nak muntah ke? fari jangan muntah dulu tunggu sampai rumah dulu baru muntah'
apekah?
lawak oke bapak aku.
kesimpulan dia, sila makan walopon bz ye pacik.

makanya hari ni aku free sebab semalam aku dah betungkus lumus
mak aku risau gila tkot aku pening lagi dia siap video call oke dengan aku.wkaakkakaka
somel tau mom.
semua orang macam xnak kacau aku je arini jadi aku mengambil inisiatif(?) untuk tengok one piece supaya tidak bosan di opis.hihik
tengok dari episode 1 wess. gigih x pacik?
rendu pulak dekat one piece yang dulu2.

time2 bosan macam ni teringat dekat kampungchat
rendu yang hamat. huhuhu
dulu pantang ada free time ko jangan harap la aku nak sia2 kan
memang muka aku je tepacak kat kampungchat tu
xfree pon aku freekan je la.wahahahhaa
dari sekolah sampai matrik sampai uia sampai florence
aku penah oke skip kelas satu hari masa kat uia sebab aku nak online
bukan satu kelas bukan dua kelas ye anak2. satu hari! dasat gila perangai.
kalau takat satu dua kelas tu dah biasa sangat dah.hahahah
malam2 tu tayah kate la memang aku bertapa terus kat kc tuh
tapi as time goes by aku dah selow2 tone down sikek xmenggila sangat kat situ
tapi start ym pulak. arghh! yang ni paling gila la.
sampai tahap aku rasa xboleh hidup tanpa ym.
tapi lama2 dah makin tua nih alhamdulillah hilang sikit penyakit sawan nih dekat ym.wakakaka
sekarang pon ym dah xde. naseb baek masa tu aku dah xonline ym
jadi xde la sedih sangat
kalo x mau aku meroyan mcm org gila.
sekarang nak online pon dah xde masa,nak.
tu nama dia zaman muda mudi pariz aserap yang tak berapa nak ada life.wahahahaha

sekarang alhamdulillah pariz aserap mengamalkan gaya hidup yang sehat
dah xaddict dengan dunia siber lagi
kalo umo 30 pon duk gila nak online manjang sila la ko terjun klcc laju2 ye pariz aserap.
tapi arini memang dari pagi tadi aku duk ngadap one piece je
oh indahnya hari isnin *xmasal*
hakikatnya aku dah membilang hari lambatnya hari khamis.wahahahha
dah la tadi tengah aku tengok one piece kak chah call kate ade delivery
aku rasa aku xde pesan apa2 pon
tapi delivery untuk encik fariz katanya
aku keluar jenguk.
oke. delivery kfc
wakakakakakakakka
otometik aku tau sape yang hantar
tapi dia dah siap bayar jadi aku tolong makan je la
tenkiu ish. ailobiu. eh? XD

aku dah nak balik la sebab drebar dah tepon td suruh siap sebab dia dah nak keluar opis.

dapat hidayah ape tah iskal arini tiba2 offer nak drive
kalo x ko jangan harap la.
dah la order makanan peberet dia suruh delivery kt opis aku
somel sangat perangai.hahaha
oh lupa pulak nak tanya sebelum aku balik, ade sapa2 rendu aku x? sila angkat tangan tinggi2 XD
aku op dulu la. nnt free aku tulis lagi.

sekian terima kasih.


yang terpaling hot,
pariz aserap.

Sunday, February 12, 2017

hari ahad di ofis

assalamualaikum warohmatullohiwabarokatuh.
wah bersopan santun nampaknya pariz aserap arini.
tajuk sangat nitemare macam nak buat headbanging kat meja
dan aku adalah tidak besemangat waja pada hari ini.
lemau weh! lemau! ko tau x lemau tu apa? 
pagi2 monim dah badmood.
abisla pintu rezeki pacik kalo tiap2 pagi badmood macam ni
anak2 jangan ikot ye. ini adalah sifat mazmumah.
pagi2 kena ceria kena senyum seindah suria yang membawa cahya.wahahaha
tapi pagi tadi xmampu nak tesenyum
sebabnya aku bengang mcm nak baling mesin potostet kat kepala org
hari ni meeting panas menggelegak wess.hahaha
sampai tekeluar asap ketapi kot telinga pariz aserap
ya allah degil nak mampos la sorang makhluk ni
xnak dengar cakap orang langsung nak pakai cakap dia jugak
sampai tahap aku dah tinggikan suara sikit *xsikit jugak* baru dia nak tone down
sekeh pale ko kang!
lepas dah abis mesyuarat tu abg zul bagitau aku, dia kata kat abg zul 'bos u tu garang la'
haa tau pon kan? kalau tak garang kang ko pijak kepala.
penim la kepala pacik,nak. dah lama xhenshin macam nih rasa mcm makin hot pulak.wahahaha.

tengahari ada orang kol nak datang opis nak buat discussion
katanya dalam 11 setengah. aku oke je la
aku dah tau dah dia xkan sampai pukul 11 setengah pon
jarang sgt aku jumpa orang yang punctual.tapi at least aku expect dia sampai pukol 12.
pukul 12.30 xsampai lagi ye anak2.
aku kol tanya dia nak datang ke x? jawapan cliche yang selalu aku dengar 'on the way'
pukul 1 baru sampai opis aku. mau xmenggelegak wess. ko kata nak dtg 11 setengah. pukul 1 tu waktu aku lunch hoii
dah la aku dah deal nak pegi lunch dengan iskal dekat kepsi oke!
pukul 1.05 dia dah kol2 dah.
last2 macam biasa la mesti la aku kena marah dengan dia XD
semua sebab ko tahu x?wakakakaka
mau xmarah. dia tuh diehardfan kepsi wess. boleh sawan kalo xdapat ayam kepsi. tsk2 sakit jiwa betul la arini.
masa pegi amik muhammad hakim kat sekolah tadi dia tanya aku 'dedi apesal mcm badmood?'
tokmoh kan anak aku? ikot dedi dia la nih.wakakakkaka
padahal aku xde la badmood pon dengan dia. mcm biasa je.
lepastu dia tanya lagi 'dedi gaduh dengan ankel dan ke?' HAHAHA
bukan oke muhammad hakim.
ankel dan tuh stress sampingan je. nih memang stress yang maha dasat nih.
sabar je la aku.

pendek kate arini memang aku lemau la kat opis.
banyak je keje yang aku xbuat lagi. malas hoii xde mood.wahahaha
semoga esok aku akan datang opis dengan penuh semangat mahsuri
dah la aku nak solat asar dulu lepastu nak cabut.
arini pacik bagi kebenaran kat diri sndri nak balik awal.
iskal biar dia balik sendiri sebab dia marah lagi kat aku.wakakakkaka

sekian saja luahan hati pariz aserap yang stress dihari ahad.

semoga bertemu lagi XD




masih hot walopon henshin,
pariz aserap.